למידה ארגונית מתמדת Continues improvement / Continues learning - חלק ראשון
- Naama Cnaani
- Jun 6, 2023
- 2 min read
Updated: Sep 16, 2023
כאשר פרויקט מסתיים, הגענו לאבן דרך חשובה, סיימנו תהליך או תקופה כלשהי, מומלץ לחזור ולבחון את הדרך שעברנו. לפעמים במבט לאחור, כאשר אנחנו יודעים/ות עוד מידע, הדברים יראו שונה ונוכל ללמוד מה כדאי לשפר ומה כדאי לשמר (כן, חשוב גם לדון במה כדאי לשמר ) 😊
אם עבדתן/ם עם Agile/Scrum (אבל לא רק) אתם/ן בטוח מכירות/ים את הפרקטיקה של בחינת הדרך בסיום, או אחרי מעבר של נקודת ציון חשובה. הפרקטיקה הזו היא כלי חשוב ללמידה ושיפור מתמיד. ארגונים עם מצוינות תפעולית/ ארגונית - Operational Excellence הם ארגונים שעוצרים לבחון את עצמם ולומדים מהתנהלות העבר כדי להשתפר בעתיד.
בפוסטים הקרובים אעסוק בהטמעת תרבות של למידה מתמדת כחלק אינטגרלי מהתנהלות הארגון, ולא אתייחס לתהליכי למידה שנובעים מתקלות, מכיוון שאני חושבת שבתהליכים מסוג זה יש דגשים אחרים ואני מעדיפה להפריד בין שני הסוגים למרות שיש חפיפה לא מעטה ביניהם)
למה בכלל צריך את זה?
גם אם לא נראה שיש בעיות בפרויקט/תהליך, לפעמים, אם נעצור ונסתכל אחורה בעין בוחנת, נמצא שיש דברים שהיה אפשר לעשות בצורה שונה, או דברים שהיה כדאי לעשות ולא עשינו, שהיו עוזרים לנו - בין אם באמצעות הפחתת סיכונים, עבודה פרודוקטיבית יותר, סיום מהיר יותר או עם יותר תכולה ועוד. לניתוח בדיעבד יכולות להיות הרבה תרומות לצמיחה.
אז למה חשוב להסתכל אחורה, לבחון את ההתנהלות וללמוד? אם לא נבצע בחינה עצמית, אם נתעלם מבעיות שצצות תוך כדי תנועה או שלא ננסה להבין כיצד להשתפר יכולים לקרות מספר דברים:
🗶 תוצרים על חשבון איכות - לא תמיד במהלך הפרויקט יש לנו זמן לחשוב מה הבעיות האמיתיות ולהשקיע זמן בלמצוא פתרון הוליסטי ומתאים כדי לפתור אותם לטווח ארוך, לפעמים בגלל שצריך לעמוד בתאריך יעד מאתגר, א/נשים ימצאו פתרונות ביניים או מיטיגציות (פלסטר). פתרונות אלו אולי מתאימים למצבים שדורשים תגובה נקודתית ומהירה ולא דווקא יתאימו לאורך זמן מצד שני. ועל כן בעיות שלא מטופלות בזמן או מטופלות בצורה לא מספקת יכולות להתעצם בהמשך.
🗶 תקשורת לקויה /העדר עידכונים - לעיתים אנחנו נתקלים תוך כדי הפרויקט או התהליך בבעיה ומנסים לפתור אותה במהירות כדי להמשיך הלאה. בגלל המהירות, או בגלל חוסר מודעות אותם שינויים לא תמיד מדווחים, או מעודכנים בדוקומנטציה הרלוונטית ולכן ישנה סכנה שבסוף יחסר לנו מידע על השינוי וההשלכות שלו.
🗶 תכולה חסרה - לפעמים בגלל תכנון לא נכון, או בגלל שצצות בעיות תוך כדי תנועה, אנחנו בוחרים לדלג על שלבים שנתפסים כלא הכרחיים או פחות חשובים. גם אם זה נכון בפרוייקט הספציפי עליו אנחנו עובדים, אולי זה משהו שכדאי להימנע ממנו בפרויקטים אחרים בהם הוא הכרחי וזו הזדמנות מצויינת ללמוד בלי "לשלם מחיר".
בעיות שלא מטופלות יכולות לייצר סיכונים ומגבילות את היכולת של הארגון ללמוד ולהשתפר, ולכן ישנה חשיבות גדולה לבחינה במבט לאחור לצורך למידה וצמיחה. בפוסטים הבאים אפרט קצת יותר על איך עושים את זה ועל מה חשוב לשים דגש התהליך הלמידה.
פורסם בלינקדאין
לינק לפוסט השני בנושא - איך להכין תשתיות להטמעה של למידה ארגונית מתמדת
לינק לפוסט השלישי בנושא - ניהול למידה ארגונית מתמדת
Comments